Mai névnap:

Az az ország akarja nácítlanítani Lengyelországot, melynek elődje Hitlerrel összefogva tüntette el a lengyel államot

10perc.hu - FG
1 hónapja
Kiemelt kép: kárpátalja.ma

Az orosz Állami Duma ellenőrző bizottságának elnöke, Oleg Morozov kijelentette, Varsó Oroszországról tett kijelentései arra ösztönzik Moszkvát, hogy elsőként állítsa Lengyelországot a nácítlanításra váró országok sorába.

Úgy tűnik, a jelenlegi orosz vezetés immár mindenkit nácinak tart, aki elfogadhatatlannak tartja Ukrajna lerohanását, és erről ráadásul véleményt is mer formálni. Mindezt úgy, hogy megfeledkezik arról, hogy a történelem során éppen Oroszország elődje, a Szovjetunió volt az, aki a nácikkel együtt, közösen támadott meg egy másik országot, felosztva annak területét egymás között.

Ugyanis az orosz parlament alsóháza, a Duma azt javasolja, vegyék fel Lengyelországot is a „nácitlanításra” szoruló országok listájára az orosz állami hírügynökség, a RIA Novosztyi beszámolója szerint. Ez pedig a jelenlegi ukrán helyzetet tekintetbe véve komoly fenyegetést jelent a lengyelek számára.


Az orosz parlament alsóháza, a Duma azt javasolja, vegyék fel Lengyelországot is a „nácitlanításra” szoruló országok listájára    Fotó: TASSZ


Az minden történelmet ismerő ember számára világos, hogy a lengyelek és az oroszok sosem ápoltak baráti viszonyt, hiszen előbbiek függetlenségét utóbbi többször is elvette, igaz, mindig valamilyen szövetségessel karöltve.

A XX. század előtt háromszor is felosztották Lengyelországot, amiben az orosz birodalom mindig szerepet játszott. Aztán az 1900-as években két háború is zajlott Lengyelország és hatalmas keleti szomszédja között. A szovjet-orosz csapatok 1919-ben, míg a szovjet erők 1939-ben támadtak a lengyelekre.

A történelmi hűség kedvéért jegyezzük meg, hogy Adolf Hitlerrel nemcsak Sztálin kötött meg nem támadási szerződést, hanem Lengyelország is, ám utóbbi soha nem támadott meg a nácikkal közösen egy harmadik országot, és a Molotov-Ribbentrop paktumhoz hasonlót sem kötött egy független állam felosztásáról.


A történelmi pillanat: Molotov szovjet külügyminiszter az aláírásával látja el a náci Németország és a Szovjetunió paktumát és annak titkos záradékát a lengyel területek felosztásáról    Fotó: wikipedia


Először a kommunista ideológia térnyerése érdekében támadt a lengyelekre Szovjet-Oroszország, második alkalommal pedig a hitleri Németországgal történt megegyezés alapján indított offenzívát a kelet-lengyelországi területek elfoglalásának szándékával. Nácitlanítás céljából 1944-ben érkeztek szovjet csapatok lengyel földre, ami ténylegesen a náci Németország erőinek kiűzését jelentette, még ha sok lengyel ezt nem is felszabadításként élte meg. Ami tény: a lengyeleknek nincsenek jó történelmi tapasztalataik Oroszországgal kapcsolatban.


Náci és szovjet tisztek parolázása 1939 őszén, miután két oldalról támadva megsemmisítették Lengyelországot      Fotó: wikipedia


Kétségtelen tény, hogy a lengyel miniszterelnök még szerdán a brit The Daily Telegraphnak nyilatkozva kijelentette: Putyin veszélyesebb Hitlernél és Sztálinnál, gyalázatos ideológiáját gyökerestől ki kell irtani. Az orosz elnök halálosabb fegyverekkel rendelkezik, mint a XX. század diktátorai, és az internet is rendelkezésre áll propagandája terjesztéséhez. A Kreml propagandagépezete hamis hírek millióival fertőzi az internetet. A világnak deputyinizációra van szüksége.

Mateusz Morawiecki szerint Putyin elnök Orosz Világ (Russkij Mir) ideológiája bizonyos szempontból egyenértékű a XX. századi kommunizmus, illetve a nácizmus eszméivel: az orosz elnök erre az eszmerendszerre alapozva követel jogokat, privilégiumokat országa számára. Ez az ideológia egész Európára veszélyt jelent. Ha nem állítjuk meg Putyint Ukrajnában, egész Európában orosz lánctalpasok düböröghetnek a jövőben. Most kell döntenünk, amíg nem késő – hangsúlyozta a kormányfő.


Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerint Putyin elnök Orosz Világ (Russkij Mir) ideológiája bizonyos szempontból egyenértékű a XX. századi kommunizmus, illetve a nácizmus eszméivel     Fotó: gov.pl


Andrzej Duda, Lengyelország elnöke azzal egészítette ki Morawiecki gondolatait, mi szerint Moszkvának kártérítést kell majd fizetnie az Ukrajnában okozott háborús károkért.

A varsói vezetők kijelentései nem maradtak válasz nélkül. Ahogy azt már fentebb írtuk, az orosz Állami Duma ellenőrző bizottságának elnöke, Oleg Morozov azt mondta, a lengyel vezetés Oroszországról tett kijelentései arra ösztönzik Moszkvát, hogy elsőként állítsa Lengyelországot a nácitlanításra váró országok sorába.
Hirdetés
Hirdetés