Mai névnap:

Az oroszok végeznének az Azovsztal védőivel, míg Kijev hadifoglyokat adna a sérült ukrán harcosokért

10perc.hu - FG
1 hónapja
Kiemelt kép: Twitter

Mindössze 38 súlyosan sérült ukrán katona kimenekítéséről van szó, és nem öt-hatszázéról, mint ahogy az utóbbi napokban a sajtóban szerepelt.

A mariupoli Azovsztal ipari komplexum védői még mindig tartják magukat a sokszoros orosz túlerővel szemben az Azovi-tenger partján fekvő, rommá lőtt kikötővárosban. Sokan közülük súlyos sebesültek, akiket a kijevi kormány kimenekítene az üzem és a város területéről, hogy megfelelő orvosi ellátásban részesíthessék őket.

Ezért ajánlották fel orosz hadifoglyok szabadon bocsátását a sebesültek ukrán kézen lévő területre szállításáért cserébe. Irina Verescsuk ukrán miniszterelnökhelyettes szerint az egyeztetések folyamatban vannak.

A politikus "nagyon nehéznek" írta le a tárgyalásokat. Korábbi hírek szerint Moszkva - miután beleegyezett a mariupoli civilek evakuálásába - ragaszkodik ahhoz, hogy az Azovsztalban lévő ukrán katonák adják meg magukat - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál. Ráadásul az Azov korábbi embertelen tetteiért cserébe az oroszok semmilyen kegyelemben nem akarják őket részesíteni.


Összesen 38 súlyosan sérült ukrán katona kimenekítéséről van szó, de egyelőre az oroszok nem egyeztek bele a humanitárius akcióba    Fotó: Twitter/Azov


Verescsuk hangsúlyozta, hogy a tárgyalások lassan haladnak, de csupán 38 súlyosan sérült ukrán katona kimenekítéséről van szó, és nem öt-hatszázéról, mint ahogy az utóbbi napokban a sajtóban szerepelt.

Musztafa Dzsemiljev krími tatár vezető az Ukrinform hírügynökség beszámolója szerint kijevi sajtótájékoztatóján azt állította: Törökország felajánlotta Oroszországnak, hogy kiviszi az ukrán katonákat Mariupolból, és garantálja, hogy nem harcolnak többé, hanem Törökországban maradnak, de Moszkva ebbe nem egyezett bele.
Hirdetés
Hirdetés