Mai névnap:

Beiktatták hivatalába Novák Katalin köztársasági elnököt, aki rögtön elítélte a putyini agressziót

10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Hazánk első női államfője kijelentette, Magyarország örökre nemet mond a Szovjetunió visszaállítását célzó minden törekvésre.

Ünnepélyes keretek között iktatták be hivatalába Novák Katalin köztársasági elnököt. Az első női magyar államfő a Kossuth téri ünnepi beszédében kijelentette, elítéli a putyini agressziót, egy szuverén állam megtámadását.

Hozzátette, Magyarország örökre nemet mond a Szovjetunió visszaállítását célzó minden törekvésre. A magyarok békét akarnak, és azt követelte, hogy vizsgálják ki és keményen büntessék meg azokat, akik bizonyítottan háborús bűnöket követtek el.


Hazánk első női államfője kijelentette, Magyarország örökre nemet mond a Szovjetunió visszaállítását célzó minden törekvésre     Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd


Novák Katalin egyértelművé tette, hogy Magyarország nem semleges, az ártatlan áldozatok és az igazság oldalán áll, az EU és a NATO tagjaként vállalt kötelezettségeinek minden szempontból eleget tesz. Közölte, hazánk támogatja Ukrajna csatlakozását az európai országok közösségéhez.

Ugyanakkor kijelentette, nem egyezik bele olyan döntésekbe, amelyek nagyobb áldozatot követelnek a magyaroktól, mint amekkora fájdalmat okoznak az orosz agresszornak. A béketárgyalások folytatása érdekében közvetítő szerepet ajánlott fel, és kiállt az ukrajnai magyarság érdekeiért is.
Hirdetés
Hirdetés