Mai névnap:

A beoltottakra a delta variáns kevésbé, vagy egyáltalán nem veszélyes

10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: freepik.com

Oxfordi tudósok majd 3,5 millió tesztet vizsgáltak meg, amely alapján kiderült, hogy kicsi a kockázata, hogy azok, akik legalább kétszer megkapták a vakcinát, az védelmet nyújt a vírus ellen.

A brit The Guardian  nyilvánosságra hozta azt az oxfordi tanulmányt, amelyben az egyetem járványtani kutatói azt vizsgálták, hogy a világszerte elfogadott vakcinák milyen védelmet nyújthatnak a covid, és azon belül a delta variáns ellen. Az elemzés szerint alacsony a kockázata, hogy a Covid-19 ellen megfelelően, vagyis a szükséges két adaggal beoltott felnőttek megfertőződnek az új koronavírussal.

Majdnem 3,5 millió tesztet vizsgáltak végig a kutatók – 2,6 millió alfa és 811 600 delta variáns adatait vetették össze –, és a nagyszámú bizonyíték egyértelműen alátámasztotta, hogy az Egyesült Királyságban szignifikáns védelmet nyújtanak a Covid-19 elleni vakcinák a kórházba kerülés és a halálozás ellen a delta variáns esetében is, igaz, a hatékonyságuk ma még utóbbi esetében alacsonyabb.


A világszerte elfogadott vakcinák milyen védelmet nyújthatnak a covid, és azon belül a delta variáns ellen     Fotó: freepik.com


A King's College London gyógyszerészeti professzora, Penny Ward megjegyezte, hogy a Covid-19-cel kapcsolatos kórházi ápolások eddigi előfordulása azt mutatja, az oltások attól mindenképpen megóvják az embereket, hogy a betegség súlyos formája alakuljon ki náluk.

Ugyanakkor a tudósok felhívták arra a figyelmet, hogy a szükséges két adaggal beoltott felnőttek megfertőződnek, ha mégis elkapják a delta variánst, annyi vírust hordozhatnak, mint az oltatlanok. Sarah Walker, az Oxfordi Egyetem orvosi statisztikai és járványtani professzora hozzátette, azt egyelőre nem tudni, mennyire fertőznek meg másokat az oltottak, ha elkapják a vírus delta variánsát.
Hirdetés
Hirdetés