Mai névnap:

Egyre jobban terjed a legújabb magyar találmány, a konténeres dombház!

10perc.hu
5 hónapja
Kiemelt kép: Globális Nézőpont Országos Szövetség

Egy környezettudatos, földrengésbiztos, energiahatékony megoldás lehet mindez a zöldfelületek megtartására, ahol élni is lehet.

Az utóbbi években egyre több dombház, vagy más néven földház bújik ki a földből. Ennek egyik oka, hogy egyre többen keresik a természetközeli lakókörnyezetet. A konténer dombházak egyik nagy előnye a környezettudatosság, a mobilitás és az energiatakarékosság.

A konténer dombház ötlete – természetesen – egy magyar ember fejéből pattant ki. Tóth Zoltán László, a Globális Nézőpont Országos Szövetség alapítója és elnöke a 10perc.hu érdeklődésére elmondta, a megoldás, és egyben a találmány lényege - ami szabadalom alá lett helyezve - az a födém.

„Tengeri fém konténert, amit hajókon szállításra használnak, és amikből van 40, 20 lábas „High cube” típusú, azokat ássuk le föld alá dombház szerkezetként. Ez önmagában nem elég, mert a tetőlemeznek nincs teherbírása, és a vaslemez is elrohad a föld alatt. Ezt kellett megoldani. A gyökér és korrózió védelem egyszerű és hatékony megoldása” – mondta a szakember.


A konténer dombház ötlete – természetesen – egy magyar ember fejéből pattant ki    Fotó: Globális Nézőpont Országos Szövetség


Az épület teteje termőfelület marad, így van lehetőség saját kert létrehozására, saját élelmiszer termelésére, vagy akár állatok tartására is. Bővíthető, bármikor egy újabb konténert hozzá lehet illeszteni, vagy átrendezni a meglévőket, illetve el is lehet adni egy-egy részét a háznak.

A konténer dombház építése nem vesz el a zöld felületből így a legkörnyezettudatosabb építési forma. Nagy előnye, hogy kiásható, elszállítható, eladható. El lehet vele költözni másik telekre, nem kell új házat építeni.

Ugyancsak az előnyei közé tartozik, hogy földrengés biztos a fémszerkezet és a földalatti elhelyezkedése miatt, ahol nincs lengés, ha elromlik a fűtés, nem lehet benne megfagyni, a föld alatti klíma miatt. Nagyon alacsony az energia ellátása is, mert 1 méter föld borításnál 10-14 fok hőmérsékletet tartja az épület télen nyáron, így fűtésre csak minimálisan van szükség, klíma pedig egyáltalán nem kell.
Hirdetés
Hirdetés