Mai névnap:

Ha építkezni akarsz jövőre, nem árt, ha tudod: 2022-ben újabb drágulások jönnek!

10perc.hu
5 hónapja
Kiemelt kép: freepik.com

Az építőanyagok akár 10-20 százalékkal is többe kerülhetnek jövőre, amit a gyártók a különböző költségeik áremelkedésére fognak.

Igencsak rossz hírt közölt azokkal a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetsége, akik jövőre építkezni szeretnének. Ugyanis szerintük az építőanyaggyártók 10-20 százalékos áremelésre kényszerülnek 2022-ben. Az áremelkedés elsősorban az épületgépészeti termékek és a szálas hőszigetelő anyagok esetében lesz elsősorban tetten érhető.

A szövetség közleménye szerint a versenypiaci földgázár mintegy négyszeresére, a villamos energia ára pedig két és félszeresére nőtt az év elejéhez képest, miközben például az égetett kerámia és tégla termékeknél, a szálas hőszigetelőanyagoknál az energia teszi ki a gyártási költségek 40-50 százalékát. A fuvardíjak csak az Európai Unión belül 20-30 százalékkal nőttek az idén.

Mindehhez hozzáadódik, hogy a vegyipari és műanyagipari összetevők beszerzési árai az első félévi magas szinteken stabilizálódtak, sőt az üvegért, a pvc-ért és az EPS alapanyagért többet kell a gyártóknak fizetniük, mint a tavasszal.
Hirdetés
Hirdetés