Mai névnap:

Jöhet a Brüsszel-Budapest háború újabb fejezete: az Országgyűlés nemmel szavaz a globális minimumadóra

10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: parlament.hu

A ma kilenckor kezdődő ülésen elutasíthatja az Európa Unióban bevezetésre ajánlott globális minimumadót a magyar parlament.

Ahogy arra az előzetes megszólalások, pártvélemények alapján számítani lehet, az Országgyűlés a ma reggel kilenckor kezdődő ülésnapján a globális minimumadó bevezetésére vonatkozó európai uniós irányelv elutasításáról dönthet. A kormány – így a koalíciós pártok is – ugyanis ellenzi annak alkalmazását.

A képviselők a napirend előtti felszólalásokat követően kivételes eljárásban tárgyalják a gazdasági bizottság által benyújtott országgyűlési határozati javaslatot – ami az elutasítást ajánlja – a globális minimumadóval kapcsolatban.

Az előterjesztés az orosz-ukrán háború okozta új világgazdasági helyzetre, különös tekintettel a háborús inflációra és a háborús gazdasági válságra hivatkozva kezdeményezi elutasítani a multinacionális csoportokra az EU-ban alkalmazandó globális minimum-adómértékről szóló tanácsi irányelvtervezetet. Mindez újabb fejezete lehet Brüsszel és Budapest háborújának.
Hirdetés
Hirdetés