Mai névnap:

Júliustól újabb 3,9 százalékos nyugdíjemelés jön!

10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: freepik.com

Az érintettek az első hat hónapra is megkapják az emelést, aminek összegét egyben kapják majd meg, míg az árstop miatt csődközelbe jutott kisbenzinkutakat üzemeltetőknek maximum 20 forint támogatást ad az állam literenként.

A világpiacon tapasztalható áremelkedések miatt akár 13 százalékos infláció is jöhet, amit a kormány megpróbál féken tartani az élelmiszerek és üzemanyagoknál egy ideje érvényben lévő árstop július 1-ig meghosszabbításával.

Mindezek hatással vannak a nyugdíjemelés mértékére is, ami a tervek szerint idén 5 százalékos lett volna. Nos, az infláció miatt júliustól újabb, ezúttal 3,9 százalékos nyugdíjemelés következik, azaz az év végéig összesen 8,9 százalékkal emelkedhet a nyugdíj összege. A kormány úgy döntött, hogy a most bejelentett 3,9%-os pluszt, az év elejétől egy összegben minden érintett megkapja egyösszegben.


A benzinkutasok által kért literenkénti 40 forintos támogatás helyett a kormány ebben a gazdasági helyzetben maximum a literenkénti 20 forintos kompenzációt adna    Fotó: freepik.com


Mint a 10perc.hu megírta, az üzemanyagárstop rendkívül nehéz helyzetbe hozta a kisbenzinkutakat üzemeltető vállalkozásokat, és Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke bejelentette, ha a kormány 40 forint/liter támogatást nem ítél meg az érintetteknek, padlóra küldheti a teljes szektort.

Nos, ma kiderült, a kormány nem ad további kompenzációt az érintetteknek a hatósági ár miatti veszteségek enyhítésére. Gulyás Gergely, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter ugyanis a Kormányinfón bejelentette, ebben a gazdasági helyzetben maximum a literenkénti 20 forintos kompenzációra számíthatnak a kutasok.
Hirdetés
Hirdetés