Mai névnap:

Lassan döntened kell! Még öt napig ajánlható fel az adód 1 százaléka!

10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: freepik.com

Az eddigi adatok bíztatóak, sokan éltek a lehetősséggel, ugyanis 10 százalékkal többen ajánlották fel adójuk egyszázalékát, mint tavaly ugyanilyenkor.

Az szja 1+1 százalékáról május 20-áig lehet rendelkezni, eddig az időpontig a fizetendő adót is rendezni kell. A nyilatkozatokat számtalan módon el lehet juttatni az adóhivatalhoz; a legegyszerűbb: az e-szja rendszerében néhány kattintással, ehhez pedig semmi más nem szükséges, csak ügyfélkapu, amellyel már több mint ötmillióan rendelkeznek.

Eddig már több mint 875 ezer egy százalékos nyilatkozat érkezett elektronikusan az adóhivatalhoz. Május 20-ig még van idő, addig az egyházaknak, a Nemzeti Tehetség Programnak és a civil szervezeteknek összességében mintegy 50 milliárd forint ajánlható fel.

Az egyházak és a civil szervezetek a családi adóvisszatérítés miatt kieső egy százalékokkal is számolhatnak. Ezt az összeget az érintettek megkapják, azt ugyanis költségvetési támogatásként visszapótolja az állam. A szülők tehát még a számukra visszatérítendő adó terhére is rendelkezhetnek annak 1+1 százalékáról.


Az szja 1+1 százalékáról május 20-áig lehet rendelkezni, eddig az időpontig a fizetendő adót is rendezni kell     Fotó: freepik.com


Az eddigi adatok bíztatóak, sokan éltek a lehetősséggel, eddig ugyanis 10 százalékkal többen ajánlották fel adójuk egyszázalékát, mint tavaly ugyanilyenkor. 2021-ben 43 milliárd forint volt a felajánlható összeg, ebből közvetlenül a felajánlások alapján 20,7 milliárd forint jutott el a civil szervezetekhez, illetve az egyházakhoz és a Nemzeti Tehetség Programhoz.

A tavaly tett egyházi és a Nemzeti Tehetség Programra szóló felajánlások idén is érvényesek. Ha a magánszemély nem vonja vissza múlt évi döntését, vagy nem jelöl meg más kedvezményezettet, az adóhivatal automatikusan intézkedik annak érdekében, hogy az érintett egy százaléka a korábban kiválasztott egyházhoz vagy a Nemzeti Tehetség Programhoz eljusson.

A civil kedvezményezetteknek viszont továbbra is évente kell megtenni a felajánlást, ebben segít az adóhivatal is, hiszen honlapján a magánszemélyek megtalálhatják azoknak a civil szervezeteknek a listáját, amelyek fogadhatják a felajánlott adó egy százalékát.
Hirdetés
Hirdetés