Mai névnap:

Megváltozott a megtakarítások rendje! Ma már a könnyen eladható értéktárgy a nyerő!

10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: freepik.com

2022-ben sokan inkább újratervezik a költéseiket, és elhalasztják a nem létfontosságú kiadásaikat, például a nyaralást.

Érdekes és egyben nagyon tanulságos felmérés eredményeit hozta nyilvánosságra a BÁV Zálog. Eszerint a megtakarítással nem rendelkezdők aránya egy év alatt 9 százalékponttal emelkedett, és elérte a 40 százalékot. Ráadásul a legtöbb megkérdezett esetében a meglévő megtakarítások csupán néhány hónapra elegendőek.

A felmérésben részt vettek közel 70 százaléka úgy érzi, hogy az áremelkedések jelentősen rontják anyagi helyzetüket, 10-ből 8 válaszadónál pedig a fizetés nem követi az infláció növekedési ütemét. Míg tavaly például a válaszadók 15 százaléka tervezett gépjárművásárlást, addig idén ez az arány már csupán 5 százalék volt.


2022-ben sokan inkább újratervezik a költéseiket, és elhalasztják a nem létfontosságú kiadásaikat, például a nyaralást      Fotó: freepik.com


A felmérés szerint átrendeződött a megtakarítási formák népszerűsége: a bankbetétet választók aránya 9 százalékponttal 20 százalék alá csökkent, az államkötvények és részvények kedveltsége egy év alatt megfeleződött. Abban nincs változás, hogy a válaszadók egyharmada tartja spórolt pénzét készpénzben.

Az új trend szerint az értéktárgyak rendkívül népszerűek; a válaszadók 19 százaléka rendelkezik adott esetben pénzzé tehető ékszerrel, nagy értékű karórával, műtárggyal vagy például az egyre népszerűbb befektetési célú aranytömbbel.
Hirdetés
Hirdetés