Mai névnap:

Milák-dupla – ezúttal világcsúcs nélkül

10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor

A 22 éves magyar versenyző a 200 után a 100 méter pillangón is aranyérmes lett a budapesti vizes világbajnokságon, ezzel ő lett a harmadik az amerikai Michael Phelps és a dél-afrikai Chad Le Clos mögött aki ezt egy vb-n képes volt megtenni.

Kezdjük a legfontosabbal: Milák Kristóf aranyérmet nyert 100 méter pillangón a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon. Ez pedig azt jelenti, hogy a 22 éves magyar versenyző már háromszoros világbajnoknak vallhatja magát. Ráadásul önmaga és a magyar válogatott második érmét, sőt, aranyérmét szerezte.

Azt most hagyjuk az ünnepi pillanatokban, vajon mit mondanának az illetékesek akkor, ha mondjuk Milák mondjuk lemondta volna a részvételt a hazai rendezésű világbajnokságon, mert akkor a magyar küldöttség nulla darab éremmel zárt volna. Jelenleg tehát Milák Kristófnak hívják a magyar úszósport esernyőjét…

Miután legnagyobb riválisa, a 100 méteres pillangó olimpiai és világbajnoka, az amerikai Caeleb Dressel visszalépett két megszerzett aranyérem után mentális és egészségügyi okokra hivatkozva, már csak az volt a kérdés, teljes lesz-e a Milák-dupla, azaz a két arany mellé két világcsúcs is párosul majd.


Igazi stílustanulmány: Milák Kristóf pillangózás közben    Fotó: MTI/Illyés Tibor


Nos, ezúttal nem lett, ám így is nagy fölénnyel, majd egy testhossznyi előnnyel lett aranyérmes a 22 éves magyar. Milák önmaga harmadik, a magyar úszósport történetének 34. világbajnoki aranyát szerezte. Ő a negyedik magyar férfi úszó, aki egy világbajnokságon belül duplázott, Hargitay András 1975-ben Caliban 200 és 400 méter vegyesen nyert, Darnyi Tamás 1986-ban Madridban és 1991-ben Perthben vitte véghez ezt a bravúrt, Rózsa Norbert pedig 100 és 200 méter mellen 1994-ben Rómában állhatott a dobogó tetején.

Ugyanakkor ő a harmadik férfi versenyző, aki egy világbajnokságon 100 és 200 méter pillangón is nyert, az amerikai Michael Phelps 2007-ben és 2011-ben, a dél-afrikai Chad Le Clos pedig 2013-ban duplázott, ráadásul ő szerezte meg a vizes sportágak - az öt szakág összesített - történetének 100. magyar világbajnoki érmét, ezek közül ez volt kereken a 40. aranyérem, úszásban pedig a 80. medál.
Hirdetés
Hirdetés