Mai névnap:

Szerződést bontott hivatalos varázslójával az új-zélandi Christchurch

10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: theguardian.com

Szerződést bontott húsz év után hivatalos állami varázslójával az új-zélandi Christchurch város tanácsa.

A világ talán egyetlen államilag alkalmazott varázslója, a 88 éves Ian Brackenbury Channell évente 16 ezer dollárt (3,6 millió forintot) kapott, hogy "varázslással és varázslásszerű szolgáltatásokkal" népszerűsítse a várost.

Az Angliában született Channell 1976-ben érkezett Új-Zélandra, röviddel ezután kezdett el varázslóként tevékenykedni és szórakoztatni. Amikor a hatóságok meg akarták ebben akadályozni, az emberek tiltakozni kezdtek. 1982-ben az új-zélandi művészeti galériák igazgatóinak egyesülete élő műalkotásnak nevezte Channellt, majd 1990-ben az akkori miniszterelnök, Mike Moore levélben megkérte, legyen Új-Zéland hivatalos varázslója.

Azóta Channell fellépett Christchurchben, esőtáncot járt az aszályok idején Új-Zélandon és Ausztráliában, 2009-ben megkapta a Királynő Szolgálatáért Érdemrend medálját.

A nőkről szóló megjegyzései miatt azonban heves kritikák érték - írja a The Guardian. Áprilisban a Three televíziós csatorna egyik műsorában azt mondta, szereti a nőket azzal ugratni, hogy körmönfontak, és hogy "ravaszsággal szereznek maguknak pénzes férfiakat".

Christchurch tanácsa közölte, köszönőlevelet küldtek a varázslónak az elmúlt 23 év szolgálataiért és tájékoztatták, hogy lezárják a szerződését. Lynn McClelland szóvivő elmondása szerint a város új utakra lép a turizmus népszerűsítése területén.

Channell továbbra is meg akar jelenni a város művészeti központjánál és beszélgetni akar a turistákkal. A központban egyébként ebben a hónapban az ő életét bemutató kiállítás látható.

Arra a kérdésre, megátkozza-e a döntés miatt a városi tanácsot, azt válaszolta: inkább áldásokat osztogat. "A gyerekeknek boldog álmokat, általános jó egészséget adok és azt szeretném, hogy a bürokraták váljanak emberségesebbé" - mondta.
Hirdetés
Hirdetés