Mai névnap:

Több mint 32 milliós bírságot fizettek az üzletek az élelmiszerárstop megsértése miatt

10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: freepik.com

Kétezer boltban végeztek helyszíni ellenőrzést, 203 esetben tártak fel mulasztásokat, melyekből 137 üzlet alkalmazott a hatóságinál magasabb árat.

Az élelmiszerárstop – tavaly október közepi szinten rögzítette a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirkefarhát és a 2,8 százalékos UHT tehéntej legmagasabb árát – július 1-ig tartó meghosszabbítása mellett a boltok ellenőrzése is tovább folytatódik.

A fogyasztóvédelmi szakemberek az elmúlt időszakban mintegy kétezer boltban végeztek helyszíni ellenőrzést, 203 esetben tártak fel mulasztásokat. 137 üzlet alkalmazott a hatóságinál magasabb árat, az esetek több mint felében az étolajat kínálták az előírtnál drágábban.


Az esetek döntő többségében az étolajat adták drágábban, mint az előírt hatósági ár     Fotó: MTI/MTVA


A hatóság mostanáig 167 mulasztóra szabott ki összesen több mint 32 millió forint bírságot. A legnagyobb tételt, 1,8 millió forintot kétszer rótták ki nemzetközi áruházláncok Fejér megyei egységeire. A legsúlyosabb szankcióval sújtott üzletek egyik érintett termékből sem tartották készleten a rendelkezések szerinti mennyiséget.
Hirdetés
Hirdetés