Mai névnap:

Újabb árrobbanás készül az ingatlanpiacon

10perc.hu
4 hónapja
Kiemelt kép: Paulinyi & Partners

A jelenlegi előrejelzések szerint nyárig akár 20 százalékos emelkedés is realizálódhat az újépítésű lakások piacán.

Kiemelkedően erős évet zárt 2021-ben az ingatlanpiac, és egyelőre nem látni annak a jelét, hogy drasztikus változás állna be idén. Az árak további emelkedése mellett szól többek közt, hogy bőven van hitel, olcsó a finanszírozás, az állam pumpálja a pénzt a szektorba.

Hazánk még mindig olcsó regionális szinten, Magyarországon az emberek szeretik ingatlanban tartani a vagyonukat, az építőanyagárak emelkedése pedig csak hab a tortán. Tavaly decemberben az adásvételi aktivitás az előző évek azonos időszakához képest jelentősen emelkedett, és ez a tendencia várhatóan tovább folytatódik majd 2022-ben is.


Egy tavaly indult beruházás esetében 700-750 ezer forintért hirdették meg alaprajzról a lakások négyzetméterét, de néhány hónappal az átadás előtt a még megmaradt lakásokat 1 millió forint felett is értékesíteni tudják majd    Fotó: Paulinyi & Partners


Szűk egy év leforgása alatt egy átlagos, budapesti újépítésű lakás ára 700 ezer forintos négyzetméterárról 900 ezer forintra emelkedett. Ez akár már az év első hónapjaiban átlépheti a lélektani 1 millió forintos határt, nyárra pedig az 1,2-1,3 millió forintos négyzetméterár sem lenne teljesen meglepő.

Nem ritka ma Magyarországon, hogy egy tavaly indult beruházás esetében 700-750 ezer forintért hirdették meg alaprajzról a lakásokat, de néhány hónappal az átadás előtt a még megmaradt lakásokat 1 millió forint felett is értékesíteni tudják majd. Miután a legtöbben úgy vannak vele, nem tudni, mikor ér véget a drágulás, ezért megfizetik majd a felkúszó árakat is.
Hirdetés
Hirdetés