Mai névnap:

Újabb halálbüntetésekre készül a szakadárok bírósága! Ezúttal két amerikai zsoldosra róhatják ki a legsúlyosabb ítéletet

10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: Twitter

A világot megdöbbentő eljárásról Moszkvának csak annyi a véleménye, nincs joga beavatkozni a bíróság munkájába.

Újra hóhérkézre akarnak adni Ukrajnában elfogott külföldi zsoldosokat a senki által el nem ismert Donyecki Népköztársaság bírái. Ezúttal a harkivi harcokban elfogott két amerikai veterán, a 39 éves Alexander Drueke és a 27 éves Andy Huynh halálos ítéletét készülnek meghozni. Mint korábban megírtuk, nem ez lesz az első ilyen bírói döntés, hiszen ebben a hónapban már egy marokkói és két brit férfit halálra ítéltek.

A várható ítéleten kívül a legmegdöbbentőbb a külföldi zsoldosokat szintén bevető Moszkva reakciója minderre. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő ugyanis kijelentette, a várható halálos ítélet ellen nem lépnek fel.


Dmitrij Peszkov az NBC amerikai televíziónak adott interjújában cinikusan kijelentette, nincs joguk beleszólni a szakadár bíróság döntésébe    Fotó: NBC


„Nem zárhatunk ki semmit, mert ezek bírósági döntések. Nem kommentáljuk őket, és nincs jogunk beavatkozni. Ezek az emberek zsoldosok, akiket szerinte büntetőeljárás alá kell vonni. A két amerikait nem védi a genfi egyezmény" – fogalmazott Peszkov az NBC amerikai televíziónak adott interjújában.

Megdöbbentő, hogy a két Ukrajnában, az orosz erők által elfogott amerikai férfit Moszkva szerint halálbüntetéssel sújthatják - mondta John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője. „Felszólítjuk az orosz kormányt, hogy tegyenek eleget nemzetközi kötelezettségeiknek minden egyénnel, beleértve az Ukrajnában harcoló fogságba esettekkel szemben is" - áll a külügyminisztérium közleményében.
Hirdetés
Hirdetés