Mai névnap:

Ukrán vád: az oroszok ellopják a felhalmozott gabonájukat, amit a Közel-Keletre csempésznek

10perc.hu/FG
1 hónapja
Kiemelt kép: freepik.com

A kijevi védelmi minisztérium állítása szerint mostanáig közel félmillió tonna gabonát tulajdonítottak el az oroszok az általuk megszállt ukrán területeken.

Már most kezdi éreztetni a gabonapiacon az Ukrajnában megtermelt, ám az orosz-ukrán háború miatt kiesett gabona mennyisége. A Nemzetközi Gabonatanács jelentése szerint 2020/2021-ben Ukrajna a világ második számú kukoricaexportőre, s egyben hatodik számú búzaexportőre volt – írja a France24.com. Az ENSZ élelmiszerügynöksége szerint jelenleg mintegy 25 millió tonna gabona vár behajózásra az országban.

Ukrajna agrárexportja nélkül a világ különböző pontjain országok tucatjai kerültek az élelmiszerhiány küszöbére. Ez a helyzet pedig hamarosan rémisztővé válhat, ha nem történik ez ügyben változás. Ráadásul az ukrán hírszerzés szerint a Közel-Keletre, illetve Oroszországba szállítják a megszállók az ukránoktól ellopott gabonát.

A megszerzett gabona jelentős része már orosz áruszállító hajókon van a Földközi-tengeren. A rakományt valószínűleg Szíriába szállítják, ahonnan a Közel-Kelet más országaiba csempészhetik – állítják. A kijevi védelmi minisztérium bejelentette, mostanáig közel félmillió tonna gabonát tulajdonítottak el az oroszok az általuk megszállt ukrán területeken.


Az Ogyessza köré vont orosz tengeri blokád veszélyezteti a világ gabonaellátását     Fotó: freepik.com


Az Ukrajnában megszerzett élelmiszerek másik része az Orosz Föderáció területére és a Krímbe kerül. Az egyik fő gabonatermelő területen, a dél-ukrajnai Zaporizzsja térségében a raktáron lévő gabonát és napraforgómagot Oroszországba való szállításra készítik elő.

A szintén a Zaporizzsjai területen fekvő Enerhodar városából orosz teherautók indultak el a hadsereg őrizete alatt, a végállomásuk a Krím volt. A harkivi területen is loptak élelmiszert, Herszon megyéből pedig mintegy 1500 tonna gabonát vittek a Krímbe.

És ez még nem minden, ugyanis Oroszország azért löveti a létfontosságú odesszai kikötőt, hogy törést okozzon a globális élelmiszerellátási láncokban ukrán tisztségviselők vádjai szerint. A szűnni nem karó támadások másik kiemelt indoka a Kijev számára életbevágó nyugati fegyverszállítmányok lehetőség szerinti megsemmisítése.


Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy az ukrán kikötők leállása kritikus helyzetet teremtett, sürgetve a nemzetközi közösséget, hogy érje el az orosz tengeri blokád feloldását      Fotó: Twitter


A Fekete-tengeri kikötőváros meghatározó szerepet játszik a globális gabonaszállítmányok tekintetében, így az Ogyessza köré vont orosz tengeri blokád veszélyezteti a világ gabonaellátását. Az ismétlődő rakétatámadások, melynek célkeresztjében gyakorta szerepel a helyi légikikötő is, jelzik a város stratégiai fontosságát.

Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy az ukrán kikötők leállása kritikus helyzetet teremtett, sürgetve a nemzetközi közösséget, hogy érje el az orosz tengeri blokád feloldását. Az ukrán búzaszállítmányok ismételt útnak indítása megelőzhetné egy globális élelmiszerválság kialakulását.

A második világháború óta nem fordult elő olyan helyzet, ami jelenleg fennáll: nincs rutinszerű kikötői munkavégzés Odesszában, leállásra kényszerítették a kereskedelmi flottát – tette hozzá az ukrán elnök videóüzenetében.
Hirdetés
Hirdetés