Mai névnap:

Vége a szeverodonyecki csatának! Az ukrán erők feladják a várost…

10perc.hu/FG
1 hónapja
Kiemelt kép: Twitter

Az orosz erők ráadásul elérték az iparvárossal szemben a Donyec folyó túlpartján elhelyezkedő Liszicsanszk déli kerületeit, mely azzal fenyeget, hogy bekerítik a Szeverodonyecket védő ukrán csapatokat.

A kelet-ukrajnai Luhanszk megye utolsó ukrán kézen lévő nagyvárosa, Szeverodonyeck hamarosan orosz ellenőrzés alá kerülhet. A régió kormányzója bejelentette, a várost védő erők parancsot kaptak a visszavonulásra, ami Szeverodonyeck feladását jelenti a gyakorlatban.

Heteken át tartottak a heves harcok a donbaszi iparváros birtoklásáért. A teljes kritikus infrastruktúra megsemmisült az ostrom alatt, a város épületeinek 90 százaléka súlyos károkat szenvedett. A lakóépületek 80 százalékot le kell majd bontani – közölte Telegram-bejegyzésben Szerhij Gajdaj.


Az orosz fegyveres erők 2. hadtestének alakulatai a nemzeti gárda egységeinek támogatásával igyekeznek teljesen ellenőrzésük alá vonni a várost    Fotó: Twitter


Nincs értelme olyan pozíciókat védeni a továbbiakban, melyeket hónapok óta folyamatosan lőttek tüzérséggel. Szeverodonyeck gyakorlatilag törmelékvárossá vált – tette hozzá a kormányzó a BBC beszámolója szerint.

Az ukrán hadvezetés döntése mögött az (is) állhat, hogy az orosz erők elérték az iparvárossal szemben a Donyec folyó túlpartján elhelyezkedő Liszicsanszk déli kerületeit, mely azzal fenyeget, hogy bekerítik a Szeverodonyecket védő ukrán csapatokat. Az ukrán fegyveres erők ugyanakkor megállították az orosz csapatok előrenyomulását a Donyec--medencei Liszicsanszk város déli peremén, Szeverodoneck irányában változatlanul heves harcok folynak - számolt be a kijevi vezérkar.
Hirdetés
Hirdetés