Mai névnap:

Vélhetően elmarad a megegyezés az EU-ban az orosz olajembargóról

10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: freepik.com

Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő szerint meg kell oldani azon országok helyzetét, amelyek nem rendelkeznek tengeri kikötőkkel.

Nem biztos, hogy az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei már most megegyezésre jutnak az Ukrajna elleni agresszió miatt Oroszországgal szembeni bevezetni tervezett, olajembargót is tartalmazó újabb szankciós csomagról - jelentette ki Josep Borrell.

Az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő a tagállami külügyminiszterek egynapos brüsszeli tanácskozására érkezve azt mondta: egyes tagállamok, amelyek nem rendelkeznek tengerparttal, több nehézséggel szembesülnének az orosz olajra vonatkozó szankciók bevezetésével, mivel az olaj hozzájuk kizárólag csővezetékeken érkezik Oroszországból.


Josep Borrell szerint az a legfontosabb, hogy a tagállamok egységesek maradjanak Oroszország ellen     Fotó: Twitter


„Tárgyalunk erről, és mindent megteszünk a helyzet megoldása érdekében. Nem biztosítható, hogy ez azonnal megtörténik, ugyanis az egyes tagállami álláspontok meglehetősen erősek, de úgy gondolom, hogy ha megértjük egyes tagállamok sajátos helyzetét, és mindannyian erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy egységesek maradjunk Oroszországgal szemben, akkor sikerrel járunk” – fogalmazott Borrell.
Hirdetés
Hirdetés